This is a single blog caption
30 May

Cappuccino, Latte of Machiato ?

Cappuccino, Machiato, Latte, Ristreto en Doppio zijn op espresso gebaseerde dranken en worden bereid met een espressomachine.

Espresso:

Espresso bevat 25-30 milliliter koffie en heeft een doorlooptijd tussen 25 en 30 seconden met aan het oppervlak een mooie, dikke en diepbruine créma.

Cappuccino:

Espresso aangevuld met gestoomde melk en afgewerkt met latte art. De totale inhoud van een cappuccino is tussen de 15-18 centiliter. Een ideale cappuccino heeft een centimeter schuimlaag.

Latte of Cafe Latte:

Espresso met daarbovenop gestoomde melk, afgewerkt met latte art. Totale inhoud is 30-40 centiliter en heeft dus een andere verhouding koffie/melk dan een cappuccino.

Latte Macchiato:

Verschilt van de latte door de volgorde. Bij de latte machiato schenk je eerst de melk in een glas en daarna wacht je voldoende lang totdat de melk zich heeft opgesplitst in melk en melkschuim. Vervolgens schenk je heel zachtjes een espresso in de melk. Deze zal tussen de melk en het melkschuim komen te liggen, waardoor de typische lagen: wit-bruin-wit. Altijd in glas anders heeft het geen effekt.

Americano:

Espresso aangelengd met heet water (90 ml)

Espresso Macchiato:

Espresso gemarkeerd met melk. Dit is een Espresso met een toefje gestoomde melk (melkschuim) er bovenop.

Ristretto:

Ristretto bevat 15-25 milliliter koffie en heeft een doorlooptijd tussen 25 en 30 seconden met aan het oppervlak een mooie, dikke en diepbruine créma. (kleine Espresso in glaasje)

Doppio:

Dubbele Espresso

Flat white:

Dubbele Espresso (50-60 ml) met dun gestoomde melk erbovenop

Long Black:

Omgekeerde americano nl de espresso wordt bovenop het hete water gemaakt.

 

Er bestaan tientallen koffievarianten. Bijna al die varianten hebben espresso als basis. Voor zwarte koffie kan in plaats van een ‘korte’ koffie (espresso) ook een ‘lange’ versie (lungo) worden bereid met de espressomachine.

 

Coffee, Cake of Breakfast : Coffeebar Adriaan, Adriaan Willaertstraat 7 @Brugge (Bruges), reopening from 1 July

Guestrooms : Odevaere.com

bron tekst: Misset Horeca

Leave a Reply

error: Content is protected !!
×