This is a single blog caption
13 Apr

Toerisme in kunststeden na Corona pandemie 

 

Bruges la morte… voor een stad als Brugge met 8 miljoen toeristen/jaar (waarvan 1.7 miljoen verblijfstoeristen) betekent de lockdown een echte sloophamer voor de locale economie. Restaurants, cafes, koetsen, bootjes, chocolade en kantwinkels, hotels, B & Bs ….  weinig steden in Belgie zijn zo afhankelijk van toerisme als economische groeimotor.

Wereldwijd is de economische schade gigantisch maar crisissen zijn ook uitdagingen. Niettemin wanneer de rook van de epidemie zal verdwenen zijn,  zal er nog  een toekomst zijn voor toerisme … maar wellicht op een andere manier dan in het pre-coronatijdperk.

 

Dit zijn de trends van het nieuwe toerisme na Covid 19.

1: Vakantiewoningen als valabel alternatief voor hotels en B & Bs.

Reizen is meestal een zeer sociaal gebeuren van interacties met locals, accommodatie-eigenaren, …maar post corona is social distancing een ondankbaar relikwie van de pandemie van 2020.

Reizigers verkiezen minimaal contact met andere nationaliteiten via lobby of restaurants. Keyless deurtoegang en no physical key acces worden de norm. 

Een zeer onderschat voordeel van vakantiewoningen is de keuken. Dit wordt zelfs een groter aandachtspunt na de COVID-19-pandemie. Families, vrienden en koppels genieten aan keukentafels van zelf bereide privémaaltijden.

“Vacation rentals was “social distancing” before it was even a thing, providing Safety, Social distance, cleanliness”

2: Minder vluchten, meer autoreizen  (“Drive-to vs. Fly-to”)

Remote working en videoconferencing maken B to B reizen minder nodig.

Leisure toeristen (B to C) verkiezen meer locaties in eigen land of buurlanden die makkelijk via auto of trein bereikbaar zijn. Domestic travel domineert international and transatlantic travel. Cruises zijn voorlopig at risk. Health visa zullen nodig zijn om een vlucht te nemen. Emirates airlines start met rapid covidtests voor boarding.

3: Hygiene als de nieuwe standaard.

Cleaning en conciergeservices worden voor toerismeaccommodaties belangrijker dan ooit.

Online travel agencies (OTAs) zoals booking.com en airbnb leggen extra criteria op naar hygiene en onderhoud volgens de richtlijnen van CDC (Center for disease controle) en WHO.

4: Midterm rentals in plaats van short term rentals.

De gemiddelde verblijfsduur schuift op van 2.5 dagen naar bijna 1 week.

Rurale locaties doen het beter dan city locaties omwille van social distancing en risico op virusbesmetting.

5: Flexibelere annulatievoorwaarden.

Reizigers willen meer flexibiliteit qua reservaties en kiezen voor zeer flexibele annulatievoorwaarden.

6: OTAs hebben een minder dominante positie.

Uitbaters van vakantieaccommodaties kiezen naast de klassieke OTA (booking.com & Airbnb) ook voor andere kanalen zoals # bookdirect, blockchain netwerken,…

7: Cash is not king anymore.

Betalingen gebeuren zelden nog via cash maar via moderne payment gateways als paypal, stripe, square en de creditcard maatschappijen.

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
×