This is a single blog caption
18 Jun

“Van de Pest tot Covid-19 in Brugge”

Musea Brugge biedt in deze coronaperiode livestreamsessies aan op zondagochtend. Telkens staan actuele thema’s centraal. Dokter William De Groote, voorzitter van Montanus, brengt in een lezing op zondag 21 juni 2020 – te bekijken via deze link. (Musea Brugge) – zijn bedenkingen, vanuit medisch- historisch perspectief, naar voor bij de huidige Covid-19 pandemie.

Livestream met Dr. William De Groote op zondag 21 juni om 10.30 uur via de facebookpagina van de Musea Brugge

De vraag is, wat hebben wij geleerd uit een millennium epidemieën in Brugge en Vlaanderen?

Hij behandelt de stedelijke verbanning van de leprapatiënten in de middeleeuwen, de quarantaine bij pestepidemieën, de koepokvaccinatie bij de pokken, het hygiënisme in de strijd tegen cholera en tyfus in de 19e eeuw, de ontwikkeling van de kiemleer en de asepsie, de “eerste sanitaire barrière” na WO I en de Spaanse griep, de isolatie van de tuberculoselijders, de ontwikkeling van de antibiotica en de vaccinatie na WO II en de recente strijd tegen de multiresistente ziekenhuisbacterie met de invoering van “de tweede sanitaire barrière”.

Hij tracht een antwoord te formuleren op volgende drie vragen:

1 / Hebben wij de lessen uit een millennium epidemieën voldoende toegepast in de strijd tegen de Covid-19 pandemie?

2 / Wat wordt na deze Coronacrisis het “nieuwe normaal”?

3 / Is deze pandemie de intro op het Antropoceen, het tijdperk waarbij , vooral als gevolg van de overbevolking, de menselijke hyperactiviteit een blijvende klimaatsverandering veroorzaakt?

Meer dan actueel en confronterend !!

Praktisch:

De livestream is zondag 21 juni 2020 om 10u30 stipt voor iedereen te bekijken via deze link.

Lukt het niet om op dat moment voor je computer te zitten? Geen probleem, zondag vanaf 11u zal de uitzending ook beschikbaar zijn op het You Tubekanaal van Musea Brugge, via deze link

Videoconferentie gemist ?

Lukt het niet om op dat moment voor je computer te zitten? Geen probleem, zondag vanaf 11u (en ook later) zal de uitzending ook beschikbaar zijn op het You Tubekanaal van Musea Brugge, via deze link

dr. William De Groote, voorzitter van Montanus, het Collegium Medico-historicum Brugense

Leave a Reply

error: Content is protected !!
×